“Jeg går aldri til tannlegen”
Tannlegeskrekk og tannlegeskam plager folk flest men hva er det egentlig?
- Jeg hater tannlegen!
- Jeg har tannlegeskrekk!
- Jeg har ikke vært hos tannlegen på 10 år!
Slike utsagn og mange andre hører vi fra våre pasienter hver eneste dag.
Tannlegeskrekk – Odontofobi
I de mest alvorlige tilfellene av tannlegeskrekk unngår pasientene tannbehandling helt og holdent, uavhengig av smerter, spisevansker eller estetiske problemer. Andre klarer å gå til tannlegen hvis de må, men det er en stor påkjenning både fysisk og psykisk. Det kan være spesifikke deler av behandlingen som en lyd eller en lukt, eller det kan være hele situasjonen og følelsen av manglende kontroll. Årsakene kan være alt fra tidligere opplevelser hos tannlegen, andre traumatiske opplevelser i livet, sprøyteskrekk eller en generell redsel for smerte som man ikke har kontroll over selv. For pasienter som sliter med angst, kan angst for angsten være et problem i seg selv.
Tannlegeskam
For mange er tanken på et tannlegebesøk forbundet med skam. Tannlegeskam. Tannlegeskam er egentlig ikke et ord, men det burde det vært. Vi møter slike pasienter svært ofte. Pasienter med skyldfølelse for at de ikke har kommet til tannlegen tidligere. En som har unngått tannlegen i 20 år, vet så klart at det hadde vært lurere å komme tidligere, og er derfor nesten mer redd for tannlegens reaksjon på tannstatusen enn for selve behandlingen. Mange forventer nok et oppgitt sukk og ”Hvorfor har du ventet så lenge?!”. Hadde det bare vært så enkelt. Hadde det vært enkelt å komme tidligere, ville det jo ikke tatt 20 år å oppsøke hjelp. Og det vet vi. Vi skjønner at det ikke er enkelt og at veien til telefonsamtalen eller e-posten har vært lang. Vi skjønner at natten før dagens time har vært urolig og søvnløs. Vi skjønner at pulsen er høy på venterommet og at det er en klam hånd vi skal hilse på inne på behandlingsrommet. Dette er jobben vår. Jobben vår er å møte deg, og veien videre går vi sammen. Uansett om det er tannlegeskrekk eller tannlegeskam.
Hjelp oss å hjelpe deg. Første steg er å ta kontakt. Neste steg er at vi møtes. Noen ganger gjør vi ikke annet enn å snakke sammen om hva som er vanskelig, andre ganger gjør vi undersøkelse eller smertelindring om det er behov og ønske for det. Uansett hva vi gjør, så gjør vi det sammen og vi har et felles mål – hjelpe deg til å føle mestring i en vanskelig situasjon, der det langsiktige målet er at tennene blir reparert og deretter kontrollert årlig uten tannlegeskrekk eller skamfølelse.
Hilsen alle oss på Sandgata Tannklinikk.
Din lokale tannklinikk i Bodø i 60 år.