fbpx
loader

Har du tannlegeskrekk, eller kjenner noen som har det? Vi har løsningen for deg

Utsetter du tannlegebesøket fordi du ikke tør? Hos oss har vi Marte, som har spesialisert seg på å behandle pasienter med tannlegeskrekk.

Mange mennesker kan gå i årevis uten å oppsøke tannlegen. Det er mange grunner til det, men uansett årsak ønsker Marte å hjelpe deg.

De færreste av oss liker å gå til tannlegen. Derfor sier gjerne mange av oss at vi har tannlegeskrekk, selv om vi egentlig ikke har det.

– Jeg opplever ofte at pasienter opplyser om tannlegeskrekk når de bestiller time, men når de kommer, setter de seg rett ned i stolen og gaper uten noe problem. Da snakker vi ikke ekte tannlegeskrekk. Jeg merker det veldig fort når jeg står overfor noen som virkelig er redd, sier Marte Notkevich Imingen.

Hun har tatt eksamen i Odontofobi (tannlegeskrekk) i regi av NOFOBI – Norsk forening for Odontofobi, og har helt siden hun startet i tannlegeyrket jobbet mye med denne typen pasienter. Ifølge NOFOBIs hjemmeside bare to tannleger i hele Nord-Norge som har bestått denne eksamen. Det er ikke en egen spesialistutdanning, men tannleger som er interessert i temaet tar ofte tilleggskurs for å ha mest mulig kunnskap i møte med slike pasienter.

Føler seg alene

I de alvorligste tilfellene av pasienter med tannlegeskrekk unngås tannbehandling helt og holdent. Uavhengig av smerter, spisevansker eller estetiske problemer. Noen klarer å gå til tannlegen, men opplever dette som en svært stor påkjenning. Hos noen er det spesifikke deler av behandlingen som er vanskelig – som sprøyter, lyder eller lukter, mens det hos andre er hele situasjonen og følelsen av ikke å ha kontroll over situasjonen.

Personer med tannlegeskrekk unngår ofte å snakke om tannleger eller tannbehandling, og det kan være vanskelig for en forelder med tannlegeskrekk å følge barnet sitt til tannlegen.

– Da jeg startet som tannlege møtte jeg mange redde pasienter, og skjønte at dette var et stort problem for flere enn man skulle tro. Mange føler seg ofte alene med denne angsten og forteller det ikke til noen. Det er en veldig givende prosess å hjelpe pasienter med å komme seg over den terskelen det er å komme til tannlegen. For noen har det kanskje tatt så mye som 20 år. Det ligger mye psykologi i dette, og det handler om å lytte til pasienten, og få dem til å forstå at du skjønner hvorfor dette er så tøft for dem. Trygghet er veldig viktig for disse pasientene, sier Marte.

Marte Notkevich Imingen har behandlet mange pasienter som ikke hadde vært hos tannlege på mange år.

Marte Notkevich Imingen har behandlet mange pasienter som ikke hadde vært hos tannlege på mange år.

Finnes ingen fellesnevner

– Det finnes ingen fellesnevner for hvorfor noen har tannlegeskrekk. Alle opplever det på sin egen måte. Derfor er det viktig å starte forsiktig. Noen har ekstrem sprøyteskrekk. Andre er livredde for at noe skal være vondt, og noen har vært utsatt for overgrep tidligere i livet. Følelsen av å ligge i en tannlegestol uten å ha kontroll over situasjonen, oppleves som veldig vanskelig for mange. Jeg møter også mange som er flaue over ikke å ha vært hos tannlegen på veldig mange år, og som er redd for hva jeg skal si. Det betyr jo ingen ting, det eneste som betyr noe er at nå er det første og vanskeligste steget tatt.

Det første møtet med pasienten er veldig viktig. Små steg gir til slutt et godt resultat.

– Når en person med tannlegeskrekk først tar kontakt, er det viktig å ta det helt rolig i begynnelsen. Det første møtet ender ofte med at vi bare snakker sammen og avtaler en ny time. Da blir vi litt kjent, pasienten får fortalt litt om hvorfor det er vanskelig og hva han/hun gruer seg til. Når pasienten kommer neste gang, er det allerede en seier bare å ha møtt opp hos tannlegen to ganger på rad. Etter hvert får jeg lov til å kikke litt i munnen, og neste gang begynner vi kanskje med litt behandling. Små steg gir de beste resultatene. Jeg liker at disse timene settes opp på slutten av dagen. Det er viktig å bruke den tiden det tar for at det skal føles greit for pasienten. Når vi kommer så langt at jeg får undersøkt tennene deres, er det ofte som om frykten nærmest renner av dem, sier Marte.

Kostnader

Mange som ikke har vært hos tannlegen på veldig lenge, er redde for at behandlingen kommer til å koste mye penger. Tannbehandling er ikke gratis, men det finnes måter å gjøre det enklere på.

– Dersom en pasient har stort behandlingsbehov, lager jeg en prioriteringsplan. For det er aldri slik at man må ta alt på én gang. Så for å unngå at det skal koste mye med én gang, sprer jeg behandlingene ut over en lengre periode. Det at pasienter med tannlegeskrekk må komme tilbake med jevne mellomrom, er også en viktig del av prosessen med å overkomme problemet.

Der en vanlig pasient sier «ha det» og går etter endt behandling, opplever Marte et helt annet følelsesregister hos pasientene med tannlegeskrekk.

– Det er spesielt å få være med på prosessen fra at pasienter gråter av frykt den første gangen de kommer, til at de en tid senere ikke lenger er redd for å komme. Det er veldig givende å se. Følelsene som kommer etter at vi er ferdige er ofte sterke, det kan være fra et helt sett med nye tenner, til å bare ha fjernet litt misfarging – uansett er seieren like stor. Det er ganske stort å oppleve slikt, og det er slike ting som gjør at jeg ønsker å jobbe med pasienter som trenger litt ekstra oppfølging, sier Marte.


Share: