fbpx
loader

Da Therese var 17 år, tok hun et valg hun aldri har angret på


Hun studerte økonomiske fag på videregående da hun bestemte seg. Hun skulle bli tannlege som faren sin, og dermed gikk turen via et ekstra år med realfag til tannlegeutdanning for Therese Bakke.

– Da jeg bestemte meg for at det var tannlege jeg skulle bli, var planen at pappa skulle pensjonere seg når jeg var ferdigutdannet. Så jeg hadde mange år på å forberede meg, sier hun.

Studier i Sverige

Tannlegestudiet tok henne til Göteborg, hvor hun også måtte ta et ikke helt enkelt valg.

– Jeg spilte mye tennis, og noe av grunnen til at Göteborg passet så godt, var at jeg kunne kombinere studier med tennisen, sier hun.

Therese var blant landets beste tennisspillere, og var på det norske landslaget. Det krevde flere timer med trening hver eneste dag, og til å begynne med gikk det greit å kombinere. Så ble det gradvis verre.

– I 1997 måtte jeg prioritere og ta et valg. Enten måtte jeg ta det de andre hadde tatt i løpet av ett år på halve tiden, eller gå et helt år om igjen. Det var egentlig ikke et veldig vanskelig valg. Jeg hadde nådd målet mitt om å komme på landslaget, og samtidig visste jeg at jeg ikke kom til å bli best i verden. Men det var en brå overgang å gå fra å trene flere timer om dagen til én time i uka.

Sin egen sjef

Årene gikk, og plutselig var dagen der. Fredag 3. mars 2000 pensjonerte Ivar Bakke seg, og mandagen etter var Therese sin egen sjef på klinikken i Sjøgata.

– Det gikk egentlig helt greit. Jeg hadde ikke andre planer enn å videreføre den jobben pappa hadde gjort. Det jeg var mest spent på, var hvor mange av pappa sine pasienter som ville fortsette hos meg. Det viste seg heldigvis å være de aller fleste. I tillegg var pappa ofte innom i begynnelsen, og jeg kunne alltid ringe ham dersom det var noe jeg lurte på.

Det første halve året delte Therese praksisen med tannlege Rune Normann, men så skulle Glasshuset bygges ut, og hun måtte på jakt etter nye lokaler. Jakten endte i Sandgata.

– Tannlege Leif Sjøbu som holdt til i Sandgata kunne ikke fortsette grunnet helseproblemer. Det ga meg muligheten til å overta klinikken hans. I 2014 kjøpte jeg også tannlege Johan Jørgen Berg sin klinikk, og slo denne sammen med min. Nå er vi så store som jeg føler vi bør være slik det ser ut i dag, sier hun.

Fra venstre: Ivar Bakke, Leif Sjøbu og Therese Bakke

Ingen utvidelsesplaner

I dag består Sandgata Tannklinikk av fire tannleger, en tannpleier, en tannhelsesekretær, klinikkleder og fire assistenter. Mange unge og forholdsvis ferske ansikter, men det finnes de som har vært med like lenge og til og med lenger enn Therese selv.

– Tannhelsesekretæren vår, Lisbeth Olsen, var også pappa sin sekretær. Det er jo litt spesielt. Marie Fische var sekretær da jeg startet i Sjøgata, og har senere utdannet seg til tannpleier. Og svenske Therese Tryggestad ble jeg kjent med da jeg studerte i Göteborg, Da hun noen år senere skulle flytte til Bodø, ringte hun og spurte om jobb. 15 år senere er hun fremdeles hos oss.

Selv om klinikken går godt, foreligger det ingen umiddelbare planer om å utvide.

– De siste par årene hadde vi noen utfordringer. Fra å være seks tannleger, gikk vi plutselig til å være tre i en periode. Det var tøft en stund, men nå er vi tilbake der vi ønsker å være. Vi er riktig antall ansatte, og vi har god nok plass. Skal vi utvide mer, må vi nesten ha en etasje til. Det er nok ikke noe som kommer til å skje med det aller første, sier hun.

Følger med i utviklingen

Nyansatt tannlege Kim Andre Skaug er eneste hane i kurven på tannklinikken. Det at kjønnsbalansen er noe ujevn, har sin naturlige forklaring.

– Det er slik at det er et klart flertall av jenter som utdanner seg til tannlege. Vi ønsker oss en bedre kjønnsbalanse, og derfor er vi veldig glade for at vi sikret oss Kim Andre.

Sandgata tannklinikk dekker det meste av tannbehandling, og samarbeider tett med spesialister i byen. Therese er opptatt av å følge med i utviklingen.

– Vi kurser alle ansatte jevnlig for å følge med. Det kommer stadig nytt utstyr, og vi følger godt med på hva som dukker opp. I tillegg ansatte vi nettopp Kim Andre, som er nyutdannet, og som kommer til oss med siste nytt innen tannbehandling.

Viktig støttespiller

Allerede neste år kan de første tannlegekjedene dukke opp i Bodø. Det er en utvikling Sandgata tannklinikk ikke ønsker å være med på.

– Vi er en lokal klinikk, og det tenker vi å fortsette å være. Så lenge det lar seg gjøre å drive for seg selv, så skal vi gjøre det, sier hun.

Pappa Ivar har vært en viktig støttespiller gjennom alle disse årene, og Therese bruker ham ennå som sparringpartner.

– Det hender ennå at jeg ringer ham for å diskutere noe tannlegerelatert. Og han har bidratt med mye siden jeg tok over. Pappa steppet inn som vikar da jeg hadde ferie, og da jeg fikk en prolaps i ryggen var ikke pappa vanskelig å be. Det er ikke enkelt å finne en vikar på dagen, så det å ha ham i bakhånd har vært veldig bra.

Og selv i godt voksen alder, holder Ivar Bakke tannlegeferdighetene ved like.

– Han gjør det, men i dag har han bare én pasient: Mamma, sier Therese Bakke.

Et historisk bilde som henger på klinikken. Ivar overlater tannlegeboret til Therese.


Share: